5 tipp a kellemes iroda kialakításához

10.11.2023 9:00.00 933

Rengeteg időt töltünk az irodában (akár a munkahelyünkön, akár az otthoni irodában). Az, hogy hogyan érezzük magunkat egy adott munkahelyi térben, visszahat a motivációnkra és a termelékenységünkre. A munkakörnyezet hatással van a munkahelyi teljesítményünkre, valamint az egészségünkre és általános közérzetünkre, ezért érdemes odafigyelni rá.

5 tipp a kellemes iroda kialakításához

Hogyan érezze jól magát az irodájában? Íme 5 praktikus ötlet, hogy a hosszú irodai munkameneteket kellemesebbé tegye, és hogy tökéletes teret biztosítson magának és munkájának. Nézze meg velünk együtt!

 

1. Egészséges ülés

Akár otthoni irodában (a dolgozószobában vagy a nappali átalakított zugában), akár munkahelyi irodában dolgozik, az egészséges ülőalkalmatosságok elengedhetetlenek. Az otthoni irodában a legnagyobb nyűg az ágyból, a kanapéról vagy az étkezőasztalnál megállás nélkül végzett munka. Ha azonban azt akarod, hogy teljes mértékben belefeledkezz a munkádba, és ne legyél "kicsavarodva" és "kiütve", mire végzel, akkor jó, ha van saját munkaterületed - egy olyan hely (még ha kicsi is, de a sajátod), ahol nyugodtan elvégezheted a munkafeladataidat, egy irodai íróasztal, egy állítható magasságú irodai szék és minden, ami a munkád elvégzéséhez szükséges.

1

Egy állítható magasságú irodai íróasztal és egy kör alakú irodai szék segítségével is egészséges ülést teremthetsz - ezek magasságát aktuális hangulatodnak és igényeidnek megfelelően állíthatod be. Időnként mozdítsa el a széket és dolgozzon állva, a háta érezni fogja a pozitív változásokat!

 

Tényleg érdemes kiválasztani a "saját" széket. Az iroda az Ön második otthona, és sok időt tölt a székében. Egy kényelmes irodai szék = kellemesebb munka.

Ha gyakran kell felemelnie magát a székből, vagy forognia kell a székben, hatékony lehet az Ön számára kerekes széklet. Kicsi, mozgékony, rugalmas, és lehetővé teszi, hogy kényelmesen üljön, de több munkahely között is mozogjon. Győződjön meg azonban arról, hogy minőségi konstrukcióval és szilárd keresztalappal rendelkezik, csak így szolgálhatja Önt sokáig és hűségesen.

 

--->TIPPÜNK: Forgószék kerekeken, szilárd, stabil lábbal

Taburetka na kolieskach môže byť skvelou voľbou pre tých, ktorí potrebujú maximálnu flexibilitu i pohodlné sedenie.

Kerekes zsámoly nagyszerű választás lehet azok számára, akiknek maximális rugalmasságra és kényelmes ülésre van szükségük.

Ha viszont stabilan egy helyen ül, és nem kell állandóan mozgatnia a széket, akkor megfelelő lesz az Ön számára irodai szék háttámlával.

Mi nem hiányozhat egy ilyen székből?

  • Ergonomikusan kialakított háttámla és kartámaszok – a kényelmes ülés alapja. A háttámla támogatja a hátat, és megfelelően formázottnak és légáteresztő anyagból készültnek kell lennie.
  • Minőségi anyagból készült, megfelelően formázott ülőfelület  – a széknek ez az a része, amely nagy igénybevételnek van kitéve, ezért megfelelő formájúnak kell lennie a hosszú távú üléshez, valamint minőségi és tartós anyagokból kell készülnie.
  • Magasságállítás és 360°-os forgatás
  • Stabil keresztalapzat biztonsági görgőkkel

 

---> TIPPÜNK: Irodai szék hálóval és állítható hintamerevséggel (szintén elérhető fehérben)

Niektoré kancelárske stoličky majú aj funkciu hojdania

Egyes irodai székek hintázó funkcióval is rendelkeznek - a megfelelő keménységi fok kiválasztásával a hintázási funkciót pontosan az Ön igényeihez igazíthatja.

 

A kényelmes ülést a következők is segíthetik a lábak alátámasztása ergonomikus lábtartóval vagy lábtámasszal.   Elősegíti az aktív ülést - serkenti a véráramlást és segít az egészségesebb testtartásban, a lábak nem állandóan egy merev helyzetben vannak.

Bárhogyan is ülsz, az egyenes hát és a felegyenesedett nyak az egészséges ülés alapja. Ha azonban úgy érzi, hogy fáj a háta, a nyakcsigolyái vagy a feje, és nem ül kényelmesen, próbáljon változtatni a testhelyzetén.

Kerekes, forgó irodai szék, szürke

Ez a szürke kerekes irodai szék a kényelmet és a modern dizájnt ötvözi. A huzat anyaga légáteresztő és vászonutánzatú.

2. A pozíció megváltoztatása

A hosszú ideig tartó ülés nagyon fárasztó és kimerítő a testünk számára. Segíthetünk rajta az üléspozíció megváltoztatásával, az ülés típusának megváltoztatásával vagy mozgással. Hogyan kell ezt megtenni?

  • Fitlopta - nem kerül sokba, és ez egy igazán jó befektetés az egészségedbe. Válassza ki a megfelelő méretet, és tesztelje a labda megfelelő felfújtsági fokát - a lábainak derékszöget kell alkotniuk a szőnyeggel, amikor ül. Ne ülj rajta állandóan, váltogasd az irodai széken és a fitballon való ülést. Munka közben finoman ringatózhat, de ne feledje, hogy a háta egyenes maradjon. 
  • Lounger - nagyszerű kiegészítője az irodai széknek és a fitlopta, ha a munkaterület lehetővé teszi, természetesen. Célja, hogy a gerincet a hagyományos üléshez képest más helyzetbe hozza, hogy tehermentesítse a csigolyákat, a hátizmokat és a nyaki gerincet. A "félig ülő" pozícióban hatékonyan dolgozhatsz a táblagépen vagy a laptopon. A fekvőhely tehát segítőként szolgálhat, amikor dolgoznia kell, de az irodai széken ülve már túl hosszú és kényelmetlen lesz Önnek.

A nyugágyat nem csak munkára, hanem pihenésre és kikapcsolódásra is használhatja. Ha van rá lehetőséged, feküdj le 5 percre, és próbáld meg teljesen kikapcsolni a fejed. Ez a rövid újraindítás segít abban, hogy újra tiszta fejjel tudj hozzáállni a munkahelyi feladataidhoz.

 

---> TIPPÜNK: Relaxációs nyugágy London stabil lábakkal, nagy teherbírással 180 kg-ig és tartós kárpitozással

Relaxačné ležadlo

A helyzet megváltoztatásával is tehermentesítheti a gerincet – dolgozhat, de pihenhet is a nyugágyban

 

  • 3 perc a testednek - adj magadnak legalább egy percet óránként, hogy mozogj, csak 3 percet, már ez a rövid idő is megkönnyítheti a testünket, ha ülőmunkát végzünk. Adj magadnak egy erőteljes futást a lépcsőn, egy sétát a kávézáshoz vagy a WC-hez, nyakizmaid nyújtását vagy nyújtózkodást. Váltogassuk ezeket ízlés és aktuális igény szerint, minden mozgás munka közben is jótékony hatású. Ilyenkor nem árt a megelőzés, mert az egész napos pihenés nélküli ülés után sokkal nehezebb felmelegíteni a merev izmokat és a fájó hátat.

Az otthoni irodát használhatod gyakrabban munkapozícióváltásra vagy testmozgásra is, fantáziádnak nincs határa.

A home office-t használhatja a munkapozíciók gyakoribb változtatására vagy testmozgásra is, a fantáziájának nincs határa. (Forrás: Pexels)

 

A modern vállalatok tudják, hogy a boldog alkalmazottak = produktív alkalmazottak. Ezért gondoskodnak a dolgozóikról, és olyan juttatásokat biztosítanak számukra, mint a friss gyümölcs és minőségi kávé a munkahelyen, a lehetőség, hogy munkaidőben kimehessenek a szabadba a napra és a friss levegőre, vagy a lehetőség, hogy futópadon/lépcsőn tornázzanak, létrán/trapézon nyújtsák a gerincüket, vagy pingpongozzanak vagy asztali focizzanak.

Egyre több cég ismeri fel annak szükségességét, hogy a dolgozók jól érezzék magukat a munkahelyükön, amelyek ötletes, színekkel, relaxációs vagy játékzónákkal teli irodákat próbálnak kialakítani.

Egyre több vállalat ismeri fel, hogy a munkavállalóknak jól kell érezniük magukat a munkahelyükön, és igyekeznek fantáziadús, színekkel, pihenő- és játszóhelyekkel teli irodákat kialakítani. (Forrás: Pixabay)

 

Az állítható íróasztal használata, amely lehetővé teszi az álló munkát, szintén egyre gyakoribbá válik - a munkavállalók az aktuális preferenciáiknak megfelelően választhatnak, hogy ülve vagy állva dolgoznak-e. Merítsen ihletet és vigyázzon magára munka közben. Nem kell rögtön pingpongasztalt vásárolnia, de engedjen a mozgásnak és a pozícióváltásnak bármilyen formában. A boldogabb test jó alapot jelent az élvezetesebb és produktívabb munkához és a tisztább elméhez.

Állítható magasságú irodai íróasztal fehér 160x75x73-118 cm

Az állítható magasságú asztal óriási segítség lehet az irodában és otthon is - ha ülni akarsz, akkor ülsz, ha állni kell, egyszerűen állítsd be az asztalt a kívánt magasságba. 160 × 75 × 73–118 cm-es (a képen) vagy 110 × 60 × 73–118 cm-es méretben kapható, mindkét méret fekete színben is.

 

3. Vizuális kényelem

A munkahelyen gyakran foglalkoznak az egészséges ülés és a mozgás szükségességével, de a vizuális jólétről gyakran megfeledkeznek. Mit jelent a vizuális kényelem és az egészséges fényklíma? Ez az az állapot, amikor az irodában megfelelő megvilágítás van, amely nem vakít, megfelelő fényerősséget és hőmérsékletet biztosít, és nem torzítja a színeket (magas színvisszaadási indexszel rendelkezik). A világítás nem zavaró, kellemes, és nem okozza az úgynevezett többszörös árnyékhatást (a rossz minőségű lámpatestek optikája többszörös, egymást átfedő árnyékokat hozhat létre, amelyeket az emberi agy folyamatosan próbál fókuszálni - ez rossz hatással van a szemre és a pszichére).

 

→ Érdekes tény: Egyre több vállalat használ úgynevezett dinamikus világítást, amely képes szimulálni a természetes napfényt. Napközben változtatja intenzitását és színhőmérsékletét, így támogatja a természetes bioritmust és a megfelelő hormonok termelődését, energiát biztosít, javítja a dolgozók termelékenységét, koncentrációját és hangulatát.

A világítás ereje óriási

A világítás ereje óriási - serkentő, energetizáló, teljesítményfokozó, valamint segíthet a szezonális depresszió ellen. Sajnos a rossz minőségű világítás éppen az ellenkezőjét eredményezheti. (Forrás: Pixabay)

 

Napjainkban egyre több szó esik a kék fénynek a munkavállalók teljesítményére gyakorolt hatásáról, a napközbeni kék fény megfelelő mennyiségéről, de arról is, hogy a nap mely óráiban hasznos a kék fény, és mikor nem. A kék fény önmagában talán egyáltalán nem káros, ez a természetes napfény egyik összetevője. Különösen hasznos a reggeli órákban, segít a "beindulásban" és a produktívabb munkavégzésben.

A probléma akkor merül fel, ha este sok kék fényt veszünk magunkhoz - a szervezet nem termel alváshormont, és a biológiai óra késhet. Ha este kell dolgoznod, nyúlj a meleg, sárga fényhez, állítsd a képernyőt éjszakai üzemmódba (kék fénycsökkentéssel), vagy használj kékfény-szemüveget.

A legjobb "világítás" az ablakokon át beszűrődő természetes fény.

A legjobb "megvilágítás" az ablakokon keresztül érkező természetes fény. (Forrás: Pixabay)

 

De még a világ legjobb szemüvege sem pótolja a képernyő bámulását. Időről időre adjon pihenőt a szemének. Feküdjön le egy nyugágyra vagy kanapéra, és tartsa csukva a szemét. Ha van erkélye a munkahelyén, vagy lehetősége friss levegőt szívni, használja ki. A szemei megkönnyebbülnek, és elkerülheti a monitor állandó bámulása okozta égő és vágó érzést.

Ha hosszabb ideig nézi a képernyőt, megnő a könnyfilm párolgása, ami szemszárazságot okoz. Ezért tartson rendszeres szünetet, és ha szükséges, használjon műkönnyet.

Ha sokáig nézzük a képernyőt, a könnyfilm párolgása megnő, ami szemszárazságot okoz. Ezért tartson rendszeres szüneteket, és szükség esetén használjon műkönnyet. (Forrás: Pixabay)

4. A munkaterület megszervezése

Gyakran előfordul, hogy a rendetlenség és a túl sok dolog az íróasztalon visszatart minket a gondolkodástól. Tegyen félre egy "tisztító órát", szerelkezzen fel egy ronggyal és tisztítószerrel, tegyen hozzá egy szemetesládát, és végezzen egy nagytakarítást - minden felesleges dolog eltűnik, és csak az igazán fontos és rendszeresen használt dolgok maradnak.

Szervezze meg irodáját úgy, hogy kényelmesen és kényelmesen dolgozzon benne.

Rendezze be az irodáját úgy, hogy kényelmesen és jól érezze magát benne, és hogy jól tudjon dolgozni. (Forrás: Pixabay)

 

Használja ki az íróasztal fiókjait, ahol rendezetten tárolhatja eszközeit és dokumentumait. Vásároljon irodai rendszerezőket, fiókos monitorállványt vagy kábeldobozt - ezek hűséges segítői lesznek íróasztalának rendben tartásában. Majd meglátod, milyen lelkesen fogsz hirtelen nekilátni minden munkafeladatodnak.

 Polcok és állványok

1. Fa könyvtár, fehér (fa díszítéssel is kapható)

2. CIK-CAK polc/könyvtár, barna (fehér színben is kapható)

3. 6 emeletes könyvespolc, rusztikus barna színben

4. Lehetséges kapcsolatok 6 emeletes könyvespolc, rusztikus barna színben

 

5. Friss levegő, friss ételek és friss virágok

Az olyan alapvető tényezők, mint a megfelelő szobahőmérséklet, szintén befolyásolják az általános közérzetet - a túl sok meleg fáradttá és álmossá tesz, míg a túl sok hideg miatt nem leszünk koncentráltak. Ne feledkezzünk meg az alapos ivási rendről sem, amelynek alapja a tiszta víz kell, hogy legyen. Fűszerezze meg citrommal, narancslével vagy mentával, ez felfrissíti Önt, és kedvet csinál a munkához.

A reggeli illatos tea vagy kávé is kellemes pozitív légkört teremthet és támogatja az agyműködést. Sokak számára élénkítő reggeli rituálé váltak.

Egy reggeli csésze illatos tea vagy kávé szintén kellemes, pozitív hangulatot teremthet, és fokozhatja az agyi aktivitást. Sokak számára ezek váltak reggeli energetizáló rituálévá. (Forrás: Pixabay)

 

Néha kevés kell ahhoz, hogy kellemesebbé tegyük a munkát - hogy kiszellőztessünk, és friss szellőt engedjünk az irodába, hogy felfrissítsük az elmét. Tegyen be egy kis zenét, és hangolódjon rá a megfelelő relaxációs hangulatra. Vagy nyúljon egy kis gyümölcsért vagy dióért, hogy feltöltse szervezetét vitaminokkal és energiával.

Az étkezés a munkanap szerves része. Készítsen egy tál gyümölcsöt és diót egy harapnivalóhoz, gyönyörködtesse szemét és ízlelőbimbóit, és töltse fel energiáját.

Az élelmiszer a munkanap szerves részét képezi. Készítsen egy tál gyümölcsöt és dióféléket uzsonnára, gyönyörködtesse szemét és ízlelőbimbóit, és töltse fel energiával. (Forrás: Pixabay)

 

Máskor elég, ha kellemes apróságokkal "berendezzük" a teret, amelyek örömet szerezhetnek - élő virágok, fotók, képek, illatos olajok, egy hirdetőtábla vagy írótábla, vidám színes papírok.... A munkahely és a környezet színei is jelentős hatással vannak a pszichére - játsszunk vele, hogy jól érezzük magunkat a térben, a színek energiát adnak és boldoggá tesznek.

Az élő virágok meghitt hangulatot teremthetnek az irodában, a zöld pedig nyugtatóan hat a szemünkre.

Az élő virágok hangulatos légkört teremthetnek az irodában, a zöld nyugtatóan hat a szemünkre. (Forrás: Pixabay)

 

Mindannyiunknak megvannak a saját apróságai, amelyek jó hangulatba hozhatják, és kellemesebbé tehetik az irodai munkát. Bármi legyen is az, ne féljünk megpróbálni és folyamatosan javítani a sarkon. Ez az, ami megkönnyíti a munkát, mert pozitív környezetben jobb eredmények jönnek.

 

Adatvédelmi beállítások

Sütiket használunk, hogy javítsuk a weboldal látogatottságát, elemezzük a teljesítményét és adatokat gyűjtsünk a használatáról. Ehhez harmadik fél eszközeit és szolgáltatásait is használhatjuk, és az összegyűjtött adatokat továbbíthatjuk az EU-ban, az Egyesült Államokban vagy más országokban működő partnereinknek. A "Minden cookie elfogadása" gombra kattintva Ön hozzájárul ehhez a feldolgozáshoz. Az alábbiakban részletes információkat talál, vagy módosíthatja a beállításait.

Adatvédelmi irányelvek

Részletek megjelenítése
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Bejelentkezés